Tips voor vuurwerkangst bij huisdieren

Veel van onze huisdieren raken in paniek van knallend vuurwerk. Huisdieren associëren het geknal en geflits met onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen en uiten dit door angstig gedrag te vertonen, de een meer dan de ander.

Honden kunnen gaan hijgen, blaffen, piepen, wegkruipen en trillen. Sommige honden raken echt in paniek. Katten laten angstig gedrag minder goed zien. Er zijn katten die wegkruipen of wegrennen. Wij mensen zijn dan onmiddellijk bereid om de hond of kat te troosten, hem veel aandacht te geven of af te leiden met lekkere dingen. Helaas wordt de angst nu bevestigd door de baas. Het angstige gedrag wordt namelijk beloond!

Nu we weten dat we met aandacht het angstige gedrag versterken, moeten we precies het tegenovergestelde doen. Namelijk geen aandacht geven, niets zeggen en niet aanhalen, maar wel aanwezig zijn. Als baas geef je dan duidelijk aan dat jij er niet bang voor bent, sterker nog, er is helemaal niets bijzonders aan de hand. De meeste dieren zijn door het gedrag van de baas (er is niets bijzonders aan de hand) gerustgesteld en gaan langzaam aan minder reageren op het geluid. Je mag wel je hond steunen, door hem naast je been te leggen en af en toe te aaien. Maar geef niet continu aandacht.

Tips voor oudjaarsdag en de jaarwisseling

Het is belangrijk dat uw huisdier zo min mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels, harde geluiden en lichtflitsen. Tips hiervoor zijn:

 • Gordijnen sluiten.
 • Lampen aanlaten, dan zijn de flitsen minder fel.
 • Radio of tv aanlaten.
 • Katten binnenhouden.
 • Bij vogels een doek over de kooi hangen.

Er zijn tegenwoordig ook geluiddempende koptelefoons voor honden om de harde knallen minder intens te maken. Het is van belang om enige tijd van te voren de hond te laten wennen aan de koptelefoon. Verder is het belangrijk om:

 • Angstig gedrag te negeren, hele angstige honden wel steun bieden.
 • Angstig gedrag niet te bestraffen.
 • Zelf niet reageren op vuurwerkgeluiden of flitsen.
 • Honden aan de riem te uitlaten.

Ondersteunende medicatie in de acute situatie

Voor de korte termijn behandeling van vuurwerkangst kan medicatie worden overwogen. De meeste medicatie is alleen geschikt voor honden.

Geneesmiddelen tegen vuurwerkangst

 • Dexmedetomidine (gel) is een middel dat op het slijmvlies in de bek moet worden aangebracht. Dit middel is geregistreerd voor honden ter vermindering van acute stress en angst die samenhangt met geluid.
  De eerste dosis kan worden toegediend als de hond de eerste tekenen van angst vertoont, of als u een typische stimulus waarneemt (zoals vuurwerk) die altijd stress of angst opwekt bij uw hond.  Als de angstopwekkende gebeurtenis blijft voortduren en de hond weer tekenen van stress en angst vertoont, kan opnieuw een dosis worden toegediend vanaf 2 uur na de eerste dosis. Het product kan tot 5 keer worden toegediend tijdens elke gebeurtenis.
 • Imeptoïne is medicatie dat oorspronkelijk geregistreerd is voor de behandeling van epilepsie.  Het is inmiddels ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden.
  Het advies is om twee dagen voor de dag van de verwachte gebeurtenis met harde geluiden te starten met deze medicatie en dit tweemaal daags te blijven geven totdat de gebeurtenis voorbij is.

Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst

 • Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen die dieren afzetten in hun omgeving om zich op hun gemak te voelen. Bij vuurwerkangst werkt het goed als er een verdamper wordt opgehangen in de kamer waar de hond of kat het meest verblijft. De verdamper werkt een maand. Het is het beste om deze verdamper halverwege de maand december al te gebruiken. U merkt zelf niets van de verdamper. Eventueel is er ook een halsband voor de hond beschikbaar.

Voedingssupplement tegen vuurwerkangst

 • Een alfa-casozepine pil is een natuurlijk product dat huisdieren helpt om beter met angst om te gaan. Het voordeel van dit middel is dat het kort van te voren kan worden gebruikt. Het advies is wel om minimaal twee weken voor de jaarwisseling met deze medicatie te beginnen voor een goed resultaat. Het beste resultaat wordt echter na 1-2 maanden gezien.
 • L-theanine is een voedingssupplement en zorgt ervoor dat de reactie op abnormale angst minder is. Het werkt rustgevend en verhoogt het vermogen om te leren. Dit middel werkt het beste als het langer wordt gebruikt, u moet hier dus eigenlijk al in oktober mee beginnen en in januari mee doorgaan (minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling). Bij dit middel wordt aangeraden om gedragstherapie toe te passen door middel van gewenning aan vuurwerkgeluiden zoals op de vuurwerk-CD. Deze therapie heeft vaak een blijvend effect, zodat de angst het jaar erna veel minder is en de therapie het volgende jaar minder intensief nodig zal zijn. De tabletten moeten 2 maal per dag worden gegeven. Op oudejaarsdag moet iedere 6 uur een dosering gegeven worden, de laatste dosering dient 2 uur voor de jaarwisseling gegeven te worden, dus bijvoorbeeld om 10.00 uur, 16.00 uur en 22.00 uur

Training

Voor de lange termijn is het belangrijk om te trainen op harde geluiden. Het herhaaldelijk schrikken van harde geluiden, zoals vuurwerk, kan leiden tot fobie voor alle vormen van (hard) geluid.

Hulpmiddelen bij trainen tegen vuurwerkangst

 • Vuurwerk CD, bijvoorbeeld van Tinley, deze is bij de dierenarts verkrijgbaar. Met deze CD kunt u uw huisdier laten wennen aan de geluiden, door eerst de CD zachtjes aan te zetten en daarna langzaam aan steeds harder te zetten. Het trainen op geluid kan soms wel zes weken in beslag nemen. Begin hier dus op tijd mee en ga vooral niet te snel in het opvoeren van het geluid. Lees de bijsluiter goed!
 • Vuurwerk bestaat uit meer dan alleen geluid, daarom is het aan te raden om ook aan de slag te gaan met trekrotjes. Als u trekrotjes gaat gebruiken dan begint u op grote afstand van uw hond. Bijvoorbeeld door iemand aan het einde van de straat een trekrotje te laten knallen terwijl u met u hond speelt. Eenmalige training is niet voldoende, voor gewenning is het van groot belang om de training te herhalen en te intensiveren.
 • Gedragstherapie bij een gedragstherapeut voor zeer angstige honden. Vaak komen deze therapeuten ook uw thuissituatie bekijken om zo een optimaal behandelplan voor u op te stellen. Vaak gebeurt deze therapie i.c.m. bijvoorbeeld een vuurwerk-CD, Clomicalm en/of andere middelen.
Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.