Ernstige schilfers, jeuk

Wat zijn ze leuk de welbekende Golden Retriever, een hondenras gekenmerkt van de licht gouden kleur tot de spierwitte vachtkleur. Allemaal met een wat stugge bovenvacht en de zachtere onder vacht met de functie om het lichaam te beschermen tijdens de jacht en de daarbij horende frisse duik in het water om de prooi op te halen. Wie kent ze niet de goldens die even snel een duik nemen in de vijver net voordat je weg wil. Binnen in het ras is een aantal jaren geleden de erfelijke ziekte opgedoken genaamd Itchthyose opgedoken en erkend. Meer inhoudelijk over Ichthyose hierover kun je vinden op de website van de erkende rasvereniging van de Golden Retriever. Wat doet deze ziekte binnen het hondenras en wat is wel raadzaam om aan te schaffen als pup en waar dien je op te letten.

‚ÄúHelpt een honden shampoo bij de ook wel schilfer- of schubbenziekte genoemd of wel Itchthyose?‚ÄĚ, is een vraag die in de mailbox binnen kwam.

Hierover kan ik heel kort zijn en het korte antwoord is: JA! En dan komt er wel een maar en dat zag je natuurlijk ook wel aankomen, namelijk een volledig natuurlijke shampoo zonder toevoeging van chemicali√ęn of andere rotzooi waar het natuurlijke bestandsdeel van al dan niet gemalen havermout ook wel¬†oatmeal¬†genoemd aan is toegevoegd. Een voorbeeld van deze shampoo is die van het natuurlijke merk¬†Natuurlijk4Dogs¬†en dan met name de¬†2-1 Shampoo¬†of de¬†Repair Shampoo¬†zijn er twee om maar is te noemen. Deze fabrikant werkt met biologische havermout die met de hand wordt gemalen en in deze shampoos wordt verwerkt. Daarbij wordt hier ook de Tamanu Olie in verwerkt wat als transporteur of te wel doorgeefluik werkt door de drie huidlagen van de hond om daar de inwendige genezing te laten plaatsvinden. Tamanu Olie laat heel veel werking zien inzake de vertraging van het vervellen van de huid waardoor het vervellen tot bijna normaal gaat lijken. Elke huid¬†verveld¬†alleen niet in die mate dan bij Ichthyose lijders.

De Ichthyose veroorzaakt niet per se jeuk of overmatig krabben dat wil ik wel bij deze gezegd hebben. Daarentegen de schilvers die zelfs een zwarte kleur kunnen hebben maakt niet een gezonde indruk. Ga je wassen met een anti-roos shampoo dan zal je merken dat dit type shampoo niet gaat werken! Een beetje te technisch omdat de werking helemaal te verklaren alleen dan dat de vervelling dus versneld afsterven van huidcellen is wat er gebeurt. Zoals je wellicht weet bestaat de huid van zoogdieren uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid, en de onderhuid. De opperhuid is vervolgens ook weer op te delen in een aantal lagen, waarvan de bovenste laag, de hoornlaag, bij honden met Ichthyose versneld deelt en daardoor afschilfert.

Shampoos die voor de 100% natuurlijk zijn gemaakt geven doorgaans geen schade bij Ichthyose lijders. Realiseer je ook dat de hondenhuid die aan Ichthyose lijdt ook continu aan ‚Äúverjongen‚ÄĚ is en daardoor ook kwetsbaar is met invloeden van buiten af zoals een scherpe borstel of kam en ook overmatig krabben. Krabben kan ook een nerveus trekje zijn, of ongewenste ongedierte zoals vlooien en zo zijn er nog meer oorzaken die je kan googelen voor wat betreft overmatig krabben. Een hondenvacht die gewassen wordt met een doorsnee shampoo die je koopt bij de welbekende dierenwinkel is veelal een chemische shampoo. Voor diegene die deze website inmiddels volgt, weet de negatieve invloed van het gebruik van een chemische shampoo op een hondenhuid en hondenvacht. Onthoud dat veelal de natuurlijke shampoo te vinden en te herkennen is aan de vaste ook wel blokvorm. Bedenk ook dat een gezonde huid en vacht van een hond al een hele kluif heeft aan een chemische shampoo en daarentegen de Ichthyose lijders kunnen de consequenties desastreus zijn. Heb je vragen over een shampoo is het raadzaam contact met ons op te nemen!

Heb je zelf vragen over Ichthyose van jouw harige vriend is het belangrijk dat je de correcte diagnose hebt gekregen bij een dierenarts en dan het liefst op DNA niveau. Altijd eerst wetenschappelijk een en ander afvinken voor dat je ongegrond en ongefundeerd aan het wassen slaat. Weten wat er met jouw hondenhuid en vacht daadwerkelijk feitelijk aan de hand is voordat je (bepaalde) producten ook aanschaft bij een fabrikant die kennis van zaken heeft en ook garantie geeft! Hieronder een voorbeeld van een weekschema hoe de producten te gebruiken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.