Engelse Cocker Spaniel vachtverzorging

Deal van de maand - Natuurlijk4Paarden

Engelse Cocker Spaniel en de vachtverzorging

Trimmen algemene informatie

trimschema 1

Een Engelse Cocker Spaniel heeft elke 10-12 weken een trimbeurt nodig. Hierbij wordt door een trimmer of trimster of door jezelf, het dode haar verwijderd op hoofd, rug, schouders, dijen en flanken. Daarnaast wordt de hals geschoren en de voeten geknipt. Ook worden, indien nodig, de oren en tanden gereinigd. Doordat de vacht geplukt wordt, wordt deze ook uitgedund waardoor het kammen en borstelen makkelijker is.Bij de meeste trimsalons gaat de hond ook in bad, zodat hij schoon en fris is als hij naar huis mag.
Omdat een trimmer houdt van honden, willen ze deze geen pijn doen. Daarom wordt het op prijs gesteld de Cocker zonder al te veel klitten over te dragen voor de trimbeurt. Ernstige klitten worden vaak weggeschoren. Soms is het zo erg, dat de hele hond geschoren moet worden! Voorkomen is dus beter.

Engelse Cocker Spaniel vachtverzorging

Gecastreerde Cocker-vachten met hun problematiek en oplossing

Zodra een Cocker Spaniel wordt gecastreerd (gesteriliseerd) verandert de hormoonhuishouding. Sommige hormonen hebben invloed op de ontwikkeling van de vacht, dus is het vrij logisch dat de vacht van de Cocker ook verandert. De zachtheid verdwijnt, het haar wordt dof, hard, gaat krullen en de verharing stopt. Hierdoor heeft de hond 2x zoveel haar als in de tijd dat de vacht nog wel verhaarde. 

Na een castratie kan de vacht nog nauwelijks worden geplukt en wordt al snel gekozen om de vacht te scheren of met de effileerschaar te knippen. Omdat er veel meer haar is, gaat de vacht sneller klitten.

Engelse Cocker Spaniel vachtverzorging

Maak het je makkelijk

Voor algemene gebruik adviseer ik het gebruik van de anti klit spray voor dubbele vachten tijden het borstelen en blazen te gebruiken. Zo ontstaan er geen klitten of vilt maar behoud je een mooi strak vallende vacht. Heeft jouw (castraat) vacht veel haren en daardoor golven en / of krullen dan is mijn advies om in de punten de multi crème te knijpen.Zie bij de tabbladen onderaan ieder product voor uitleg en / of instructies, zie het plaatje hieronder.

downloads & whitepapers

Oplossing voor klitten en vervilting van de Engelse Cocker Spaniel vachtverzorging

Er is, om het je makkelijk te maken, een weekschema gemaakt zodat je handvaten hebt om de Natuurlijk4Dogs in te zetten tegen de klitten en vervilting. Het schema is hier onder te downloaden.

Download het weekschema voor zware klittende, vilt vacht

Zwaar vallende oren een tip hiervoor

Heeft jouw Cocker super zwaar vallende oren met veel vacht een tip is dan om de binnenkant van de oren weg te scheren. Zo ontstaat er lucht onder de oren zodat broei en dus oorontsteking kan worden voorkomen doordat er een lucht stroom tussen de oren en de nek/wangen kan komen.

Verder wel of niet plukken van de oren is mijn advies het volgende. Kan je de haren plukken dan zeg ik plukken. Maar daarentegen kan je de haren niet plukken dan vind ik dat je niet dient te plukken maar de haren wegknippen. Een handige tool / gereedschap hiervoor is deze schaar. Een video over oorplukken kan in dit blogartikel vinden. Daar waar Labradoodle staat kan je Engelse Cocker Spaniel invullen.

Tot slot

Weet dat we niet in problemen denken maar in uitdagingen. Heb je zelf een Engelse Cocker Spaniel vacht of ander type vacht en of hond en heb je vragen en of loop je ergens tegen aan, neem dan gratis contact met me op! Ik help je heel graag verder en/of op weg.

Review

bron: www.engelsecockerspanielclubnederland.nl

Ondersteunende producten:

Dit bericht is gepost in Rassen. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.natuurlijk4dogs.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 99 reviews.