Hulp bij Huidproblemen

Wist je dat…?
Er bij een allergie sprake is van een omkeerbaar en herstelbare weefselbeschadiging?
Deze weefselbeschadiging kan definitief worden als de allergie langer bestaat.

Allergie bij de hond

Allergie bij de hond is helaas een vaak voorkomend probleem. Een allergie is eigenlijk een overmatige reactie van het immuunsysteem (afweersysteem) tegen een onschadelijke prikkel. Dit kan aan het immuunsysteem zelf liggen of bijvoorbeeld aan de natuurlijke barrière tussen omgeving en dier. Denk hierbij aan de huid of darmwand, deze vormen de eerste bescherming tegen invloeden van buitenaf. Indien de darmwand of de huid zijn aangetast, kunnen allergenen (allergie-opwekkende stoffen) gemakkelijker diep in het lichaam doordringen en daar een allergische reactie opwekken. Er bestaan verschillende soorten allergie bij de hond, die grofweg ingedeeld kunnen worden in 4 groepen:

  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Atopie
  • Contactallergie

Vlooienallergie

Een vlo brengt voordat hij bloed gaat zuigen eerst wat speeksel in de huid van de hond. Sommige dieren zijn allergisch voor dit speeksel. Door de beet van slechts 1 of enkele vlooien kan een dier met vlooienallergie een ernstige huidreactie krijgen. Indien u geen vlooien vindt op uw huisdier, wil dit nog niet zeggen dat hij/zij geen vlooienallergie heeft! Goede vlooienbestrijding bij alle dieren in huis is het belangrijkste onderdeel van de behandeling van vlooienallergie.

Voedselallergie

Voedselallergie is een overmatige reactie op bestanddelen uit de voeding. Van alle allergische patiënten is zo’n 10-15% allergisch voor voedsel. Deze vorm van allergie kan op iedere leeftijd ontstaan, dus ook bij dieren die al jaren op hetzelfde voer staan! De meeste honden zijn allergisch voor eiwitten (vleesbestanddelen).

Vroeger betrof dit meestal runder- of kippeneiwit. Tegenwoordig worden er echter steeds meer verschillende soorten eiwit verwerkt in voer (denk aan lam, vis, gevogelte), waardoor we tegen steeds meer soorten eiwit allergieën zien.

Atopie

Atopie is een erfelijk bepaalde, overmatige reactie op omgevingsallergenen, dus op stoffen in de lucht of in de omgeving. U kunt hierbij denken aan vlooien, (huisstof)mijten, pollen, bomen etc. In zo’n 85% van de gevallen betreft de allergie een atopie. Deze vorm van allergie wordt het meest gezien bij de Franse Bulldog, Duitse herder, Golden retriever, Jack russell en de Labrador retriever.

De eerste verschijnselen presenteren zich meestal op een leeftijd van 9 maanden tot 4 jaar. Atopie kan soms seizoensgebonden voorkomen, bijvoorbeeld als de allergie optreedt tegen grassen die alleen in het voorjaar bloeien.

Contactallergie

Deze vorm van allergie wordt slechts zelden gezien. Het gaat om een lokale reactie tegen iets wat contact heeft met de huid. Denk aan een reactie in hals op een bepaalde halsband of een plek in de nek waar de hond steeds mee over de rand van de mand hangt. We gaan in dit artikel verder niet in op deze vorm van allergie.

Verschijnselen allergie bij de hond

Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten. Hierdoor worden de verschijnselen verergerd. Daarnaast krijgen de meeste patiënten een sterkere geur, krijgen ze verdikkingen van de huid, kale plekken en soms lik plekken. Bij voedselallergie worden soms ook darmproblemen gezien zoals terugkerende diarree of winderigheid. Dit is echter vaak niet zo!

Direct hulp & oplossing voor jouw hond

Speciaal voor jouw hond 1 op 1 hulp. Wat moet je dan doen om deze hulp te krijgen? KLIK HIER →  om direct een oplossing  en antwoord te krijgen. |Of klik op de oranje button.

Je krijgt direct hulp & oplossing voor jouw hond zijn specifieke probleem!