Je (labra)doodle zelf trimmen? Dit moet je weten

Borstelen van labradoodle kop

Vachtverzorging en trimmen bij een (Labra)Doodle

De vachtverzorging en trimmen bij de (Labra)Doodle is levens lang en vooral niet te onderschatten en daarbij een terugkomend actie voor de zorg voor de vacht van je (Labra)Doodle. Wat ik je hier in dit blogbericht laat zien is hoe je dit zelf heel goed kan doen. Wil jij je labradoodle zelf trimmen? Lees dan snel verder. Jij kan zelf de vachtverzorging, ongeacht de structuur van de vacht, helemaal zelf kan doen.

Zo borstel je een (Labra)Doodle

Ongeacht de structuur van de vachten die er zijn heb ik de vachten gemakshalve in 3 groepen verdeel namelijk:

 • Fleece
 • Wavy Fleece
 • Curly

Bij een labradoodle zelf trimmen is het belangrijk dat de dacht vrij is van klitten. Daarom borstel je je Doodle eerst.

Je borstelt een labradoodle op de meest effectieve manier wanneer je de vacht opdeelt in partities (deeltjes) en werkt van onderen naar boven. Een goed beeld hiervan is onderstaand plaatje.

De pijlen beelden uit de borstelrichtingen dus van links naar rechts en van beneden naar boven. Houd de borstel of kam 90 graden ten opzichte van de haarinplant is hoe je ook dient te borstelen. Je borstelt laag voor laag waarbij de rijen niet te dik dienen te zijn want neem je wel te dikke partities (delen) dan is de kans 100% dat je vervilting gaat krijgen van de tussen haren.

Borstelen met (Labra)Doodle vachtspray

De (Labra)Doodle vachtspray maakt borstelen makkelijker, voorkomt klitten en verzorgt de huid.

Het advies hierin is partities van maximaal 3-5 mm dik op te nemen en dan liever 3 mm dan 5 mm. Bij iedere partitie laag daarover spray je een dun laagje en echt minimaal (Labra)Doodle vachtspray.

De grote voordelen van het gebruik van (Labra)Doodle vacht spray tijdens het borstelen zijn deze eigenschappen en voordelen:

 • Totale verzorging van ieder individueel haartje
 • Herstellen de natuurlijke vochtbalans van ieder haartje
 • Herstellen individueel keratine niveau van ieder individueel haartje
 • Beschermen ieder individueel haartje met microfilm Biologische Gouden Olie

Klitten in de vacht? Gebruik de probleem oplosser spray

Is de vacht van je hond vervilt en zijn er al klitten aanwezig? Gaat borstelen lastig? De probleem Oplosser Spray maakt de vacht doorkambaar en help je lichte vervilting op te lossen.

Kan je zo nodig en indien gewenst verschillende keren per dag gebruiken en/of mixen met andere Natuurlijk4Dogs producten zoals de Biologische Gouden Olie of multi crème.

 • Spray de vacht laag voor laag in met de Probleem Oplosser Spray
 • Heb je een klit spray deze extra in met Probleem Oplosser Spray
 • Borstel/kam zoals je gewend bent
 • Voor (Labra)Doodle, lang en middel langharige vachten dus laag voor laag en ook de vacht ten opzichte van de huidinplant onder 90 graden de borstel houden

Je labradoodle zelf trimmen en knippen

Wanneer je een (Labra)Doodle zelf wilt trimmen of knippen zijn er wel een paar voorwaarden aanwezig te zijn voordat je gaat knippen. De voorwaarden zijn deze:

 • De vacht dient schoon te zijn
 • De vacht mag geen klitten hebben

Voor mij is de beste houding voor te knippen of trimmen is je (Labra)Doodle staand aan een trimarm. Voor een idee wat een trimarm is zie afbeelding hieronder.

Het grote voordeel van het vast zetten van je (Labra)Doodle is dat je niet mis knipt of erger per ongeluk in je (Labra)Doodle door onverwacht een zij stap maakt. Vanaf een vast punt ga je beginnen door met je ene hand de partitie op te nemen, naar boven te trekken en vervolgens de lengte af te knippen die je wenst. Begin vooral niet met te lange stukken er af te knippen wanneer je net begint. Denk aan max 3 cm.

Vervolgens neem je weer een nieuwe partitie op en wanneer je dit doet neem dan ook een stukje mee van wat je al geknipt hebt zodat je de correcte lengte hebt en ook op deze manier houdt. Werk zo wanneer je net achter de nek bij de schouder begint helemaal af naar de staart toe. Werk in banen of in lijnen en vergeet niet steeds een al geknipt stukje mee op te nemen met een nieuwe partitie zodat de lengte die je knipt overal gelijk blijft. Denk ook aan de ronding van de ribbenkast zodat je wel met je handen hierin de ronding meegaat.

De kop knippen

Specifiek de kop knippen blijft zelfs voor professionals nog wel even een lastig dingetje en dan met name om de correcte en juiste verhoudingen aan te houden. 1 ding staat vast en kan ik nu al in het algemeen zeggen en vertellen over de kop bij een (Labra)Doodle dat we deze nooit extreem rond knippen maar juist vierkantig. De lengte van de baard en oren gelijk zijn om juist de robuuste look te hebben en te houden en of juist te krijgen.

En ook onder de oren dus vanaf de gehoorgang dat we hier juist met de tondeuse een baan van ongeveer 3 cm breed wegscheren om juist gezondheidsredenen zoals voorkomen van broei in de zwaar vallende oren. Heb je geen tondeuse dan kan je dit ook doen met een rechte schaar zolang er maar niet meer wordt geknipt dan 3 cm breed.

Voorstel wat altijd werkt

Vind je voor zelf te starten met het trimmen en knippen van je (Labra)Doodle toch lastig of zie je er tegen op kijk dan is naar onderstaande tekst en aanbod waar we speciaal voor jou een mooi voorstel hebben gemaakt die altijd een win-win situatie is voor jou en je (Labra)Doodle. We leren je direct de fijne kneepjes van het trimvak. Waar direct op te letten en wat juist wel te doen en met name wat niet te doen en ook de uitleg waarom dit juist niet te doen.

Labradoodle trimmen

Doe het zelf (Labra)Doodle thuis trim setje

Vanwege de lockdown zijn veel trimsalons gesloten, je (labra)doodle zelf trimmen is soms geen keuze meer maar een noodzaak. Voorkom dat je (Labra)Doodle totaal in het vilt komt. Wil jij alles in huis hebben om zelf je (Labra)Doodle te kunnen trimmen? Met de producten in dit setje heb je alles in huis om zelf je doodle te kunnen trimmen en voorkom je vervilting en klitten.

Gratis* online trim begeleiding

Je Labradoodle zelf trimmen. Dat is best spannend. Het vergt ook wat kennis. Natuurlijk4Dogs bied jou online begeleiding van een professioneel Doodle trimmer. Bij een besteding van €99,- euro of meer krijg jij een gratis online sessie (tot 30 minuten) via ZOOM of Skype en helpen wij je met de vachtverzorging van je Doodle.

Een reactie op “Je (labra)doodle zelf trimmen? Dit moet je weten

 1. Pingback: Hulp voor jouw trimmen – Nederlandse Mini Doodle Fokker in huiselijke kring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.natuurlijk4dogs.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 99 reviews.