Oren plukken van je (Labra)Doodle? Dit moet je weten

Wel of geen oren plukken van je Labradoodle?
Dit is een vraag die in vaak krijg in mijn trimsalon, in deze blog leg ik uit hoe je de oren schoonmaakt van een Doodle en hoe je wel of niet de oren plukt en wat doe je bij oorontsteking en wat je zelf aan de positieve gezondheid van de oren van jouw Doodle zelf kan doen.

Wanneer wel?

Op dit moment is een discussie gaande over wel of niet de oren te plukken. Wanneer plukken? Je kunt je het beste voorstellen dat als het haar geen structuur heeft om te plukken dus zoals ons mensenhaar, dat niet te plukken is zonder pijn. Daarentegen wanneer je de oorharen relatief makkelijk verwijdert door hele kleine plukjes 3-5 haartjes tussen je wijsvinger en duim en kort, snel te trekken. Dan kan dit redelijk pijnloos.

Wanneer niet?

Ik heb hierin geen advies maar weet 1 ding dat wanneer de haren in het oor niet relatief makkelijk te trekken zijn dan kan je niet plukken.

Waarom de oren plukken?

Een hond met een dikke, volle, zachtharige vacht zal over het algemeen veel haar in zijn oren hebben, uitzonderingen daargelaten. Dit haar belemmert de zuurstof toevoer naar de gehoorgang. Als dat gebeurt, zal het oorsmeer ophopen en grote klonten veroorzaken in het oor en krijgt oormijt vrij spel. Een oorontsteking of nog erger kan dan het gevolg zijn. Als je dit haar niet uit het oor verwijdert, is een oorontsteking vroeger of later een feit en een verwaarloosde oorontsteking kan nog meer schade aanrichten, waaronder doofheid of zelfs hersenbeschadiging.

Oren plukken, doet het mijn hond pijn?

En pijn doet het zeker bij de hond om het gehoorgang uit te plukken, en waarom doet het zeer? De huid in de gehoorgang bevat twee soorten klieren, talgklieren en cerumenklieren. Het product van deze klieren is oorsmeer. De kleur daarvan varieert van wit tot lichtbruin. Ga je daar trekken tja… dat doet gewoon pijn. Overigens er zijn ook mix-rassen waarbij de oren gewoon niet te plukken zijn en wanneer je dit wel plukt krijgt de hond allemaal wondjes die vervolgens weer gaan ontsteken dus 1 advies weet wat je doet of win correcte informatie in voordat je overgaat tot plukken en doe het voorzichtig.

Zelf de oren plukken van je Labradoodle? Hoe moet dat?

In bovenstaand video laten we zien hoe je, zo pijnloos mogelijk de oren van een Labradoodle plukt.

Zo voorkom je infecties en oorontsteking bij een (Labra) Doodle

Erg vervelend een infectie of oorontsteking bij je labradoodle. Voorkomen is beter dan genezen. Bekijk de tips om te voorkomen dat oorinfecties ontstaan.

 1. Houd haren in het gehoorgang kort door te knippen, scheren of in kleine gedeeltes uit te plukken.
 2. Pluk het er alleen maar eruit met de vingers als het heel makkelijk eruit komt.
 3. Zorg dat de oren droog blijven of zijn na het zwemmen of wassen.
 4. Gebruikt geen wattenstaafjes om in het gehoorgang van je hond te pulken.
 5. Gebruik een goede oorcleaner, de dierenarts kan je heel goed adviseren, waar liever geen alcohol inzit (i.v.m. ernstige irritatie van de huid)

Oorcleaner gebruiken?

Als je oorcleaner gebruikt in een oor dat vol zit met haar zal dit zijn werk niet kunnen doen, maar aan het haar blijven plakken, waardoor het ontstekingsproces versneld wordt. Pas als het haar uit het oor verwijderd is, zal een oorcleaner effectief kunnen werken en het oor schoonmaken en ook schoon houden. Weet je zelf niet hoe het is gesteld met de haren in de oren van jouw Doodle dan is een tripje naar de trimsalon die gratis advies geeft zeker een optie om uit te vinden wat te doen!

Wat gebruik je wel?

Je kent het wel dat bruinige aanslag wel aan de binnenkant van de oorschelp en dat ruikt ook wel wat. Het zou toch mooi zijn om dat te verwijderen zonder chemicaliën maar puur natuur.

Hoe doe je dit en met wat?

Dit heb je nodig:

 • make-up wattenschijfjes
  Deze zijn van geperst katoen
 • multi crème (uit onze doodle webshop)
  super multi functionele crème met name de biologische cocos en tamanu olie voor antibacterieel en helende werking
 • schoon katoenen lap of doek
 • je neemt een klein beetje multi crème ongeveer een half erwtje en legt deze op 1 wattenschijfje
 • vervolgens ga je met het wattenschijfje met multi crème zachtjes wrijvend over de plekken waar de bruine aanslag op de vlap van het oor zit
 • ga niet dieper dan 1 cm met je vinger in de gehoorgang van het oor want anders krijg je het verkeerde wattenstaafjes tips effect dus opstapelen van oorsmeer iets wat je niet wenst of wil
 • voor beide oren afzonderlijke wattenschijfjes nemen in verband met kruisbesmetting van de oren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.natuurlijk4dogs.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 19 reviews.