Droge of natte vachtverzorging, wat werkt het beste tegen klitten in de hondenvacht?

doodle

Effies snel een bericht om zo met jullie te delen en van huishoudelijke aard en zeker om teleurstelling te voorkomen het volgende, voor wat de planning van de agenda van de 1 op 1 fysieke workshops het volgende namelijk dat deze continu vol geboekt zijn. Mijn advies is houd hier rekening mee om teleurstelling te voorkomen vandaar deze opmerking in dit blogbericht!

De gouden tip voor vachtverzorging

Dan is mij weer een weder vraag “ga je voor de natte of droge procedure?”. De natte procedure is een langer proces, die uiteraard om zelf te doen ten opzichte van het wat ik noemde de “droge procedure”. Bij de “natte procedure” laat zich ook al raden daarbij wordt water gebruikt en bij de droge procedure niet dus geen water. Hierna een algemeen “natte procedure” voorbeeld:

Natte Procedure

Hoe werkt natte vachtverzorging?

Weekschema

dagactie
maandag wassen met de Diepte Reiniger
wassen met blok 2-1 shampoo
nabehandelen blok conditioner
föhnen met insprayen Labradoodle vachtspray laag voor laag
bij droge vacht de punten knijpen met multi crème
dinsdagrust
woensdaginsprayen Labradoodle vachtspray laag voor laag
donderdagrust
vrijdagrust
zaterdaginsprayen Labradoodle vachtspray laag voor laag
zondagde punten knijpen met multi crème
weekvoorbeeld natte procedure

De frequentie van de “natte procedure” 1x per 4 weken of eerder wanneer je merkt dat de vacht nog in het ritme moet komen en je dus klitvorming ontwikkeld. Ook wanneer de vacht in de zogenaamde vachtwisselingsperiode komt dan is advies 1x per week of 1x per 2 weken alles met achterliggende gedachte dat er geen vervilting ontstaat want dan is scheren vaak de enige oplossing.

Welke producten gebruik ik?

De Diepte Reiniger shampoo gebruik je om de vacht in haar diepte te reinigen. Als het ware strip je op een natuurlijke manier de vacht en ieder haartje van alle onhebbelijkheden zoals ook verontreiniging uit de lucht en smog die ervoor o.a. zorgen dat de vacht afbreekt en/of snel klit.

De 2-1 shampoo brengt al het goeds weer terug aan ieder individueel haartje en de gehele vacht zodat de schubben worden gesloten en het haartje niet meer splijt en de vacht er zoals we in de volksmond noemen kroezig uitziet. Het plaatje hier onder geeft een schematische voorstelling.

Borstel schema (voor beide procedures)

Laag voor laag borstelen in alle richtingen en je begint onderaan (de poten) waarbij de regel is dat je met de controlekam het haartje 90 graden ten opzicht van de haar inplant is en je goed met de kam op de huid komt. Moeilijk te verwoorden en kom je er niet uit dan een gratis zoom aanvragen. Dit onderdeel van het trimmen is namelijk zeer essentieel om klitten te voorkomen.

Droge Procedure

Hoe werkt droge vachtverzorging?

dagactie
maandag Borstelen laag voor laag insprayen Labradoodle vachtspray laag voor laag
daarna in de punten knijpen met multi crème
dinsdagrust
woensdaginsprayen Labradoodle vachtspray laag voor laag
donderdagrust
vrijdaginsprayen Labradoodle vachtspray laag voor laag
de punten knijpen met multi crème
zaterdagrust
zondaginsprayen Labradoodle vachtspray laag voor laag
weekvoorbeeld droge procedure

De frequentie van de “droge procedure” 1x per week. Ook wanneer de vacht in de zogenaamde vachtwisselingsperiode komt dan is advies 1x 3 dagen alles met achterliggende gedachte dat er geen vervilting ontstaat want dan is scheren vaak de enige oplossing.

Welke producten gebruik ik?

Misschien was je niet op de hoogte van de volgende kennis en een eye-opener namelijk de “natte procedure” heeft voor het ontstaan van klitten een langere periode van mooi zijn en geen klitten dan de “droge procedure”. Dus de verzorg sessie is wel intenser en wat langer maar je geniet veel langer van een optimaal verzorgde klit vrije vacht. Daarbij zijn er wat klitjes al in de vacht kan je die relatief makkelijk door de procedure en de gebruikte producten verwijderen dan wel oplossen.

Conclusie

Zelf hanteer ik voor mij NL Mini Doodle de natte procedure omdat ze langer mooi en uit de klit zijn. Daarbij heb ik zelf een hekel aan dat trekwerk wat ook helemaal diervriendelijk is vind ik zelf dus de keuze is voor mij snel gemaakt, de natte procedure. Daarbij vind ik het fijn goed verzorgde honden om me heen te hebben. Met het sprayen van de vachtsprays heb ik die handige groene planten sprays met ieder zijn eigen mengsel afhankelijk van zijn of haar vacht type structuur maar daarover een volgende keer meer.

vacht spray de anti klit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.natuurlijk4dogs.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 101 reviews.