Veelgestelde vragen

Over het gebruik van de zeep, shampoo, hebben jullie tips voor het gebruik van de zeep, shampoo?

– Natuurlijk4Dogs maakt op ambachtelijke wijze zeep met wat extra vet om deze minder drogend te maken voor de huid. Om de kans zo klein mogelijk te maken dat dit vet rans wordt (wat ook kan gebeuren met vetten in de keukenkast) is het slim de zeep tot gebruik koel, droog en donker te bewaren. Hierdoor blijven geur en kleur ook beter behouden. Probeer de zeep niet te lang te bewaren.
–  In de zeep van Natuurlijk4Dogs zit alle van nature aanwezige glycerine nog gewoon in het eindproduct, en is daardoor wat gevoeliger voor vocht dan fabriekszeep. Houd de zeep zo droog mogelijk door het gebruik van een goed zeepbakje of rekje, in het bijzonder zeep met een hoog percentage olijfolie, die anders wat slijmerig aan kan gaan voelen.
–  We proberen het natuurlijk te vermijden, maar om problemen te voorkomen als we toch een beetje zijn uitgeschoten met die mooie kleurtjes: donkere washandjes gebruiken!

Is de zeep van Natuurlijk4Dogs veilig voor mijn huid?

Onze producten, ook onze zeep, beschikken (of we zijn er mee bezig de zogenaamde ontwikkelingsfase) over een cosmetic safety assesment. Dit houdt in dat ze gecertificeerd zijn en geschikt zijn voor gebruik op de huid. Wel is het zo dat elke huid anders reageert. Stop met het gebruik van de zeep in geval van irritatie. Gezond verstand gebruiken is altijd het beste.

Over de zeep zelf, tussen de ingrediënten staat sodium hydroxide. Is dat niet gevaarlijk spul?

Sodium hydroxide wordt gebruikt om een de oliën te laten verzepen. We lossen de olie op in gedemineraliseerd water waardoor er een sterk basische oplossing ontstaat. Op dit punt is het inderdaad gevaarlijk, daarom dragen wij tijdens het maken van zeep altijd stevige handschoenen, en een veiligheidsbril. Tijdens het verzepingsproces gaat de sodium hydroxide echter een chemische reactie aan met de oliën. Omdat wij altijd meer vet toevoegen dan wat nodig is om volledig met de sodium hydroxide te reageren weten we dat er in het eindproduct geen sodium hydroxide meer aanwezig is.

Er zit een wittig poeder op een van de zijkanten van mijn zeep, shampoo. Wat is dat?

In het Engels wordt dit ‘soda-ash’ genoemd, een goede vertaling hebben we nog niet echt gezien. Het is ontstaat lang niet bij elke zeep, en welke omstandigheden het bevorderen is niet echt duidelijk. Het is echter ongevaarlijk, en na een keer wassen is het meestal al van de zeep af. Wij snijden het ook wel van de zeep af, maar dan blijft er minder heerlijke zeep over voor onze klanten. Het is niet schadelijk en je kunt het er zelf afwassen, dit is de reden waarom we het over het algemeen laten zitten.

Hoe wordt de zeep, shampoo van Natuurlijk4Dogs/Natuurlijk4U getest?

Allereerst zijn alle ingrediënten gezamenlijk getest door laboratorium en vervolgens voorzien van een cosmetic safety assesments. Alle ingrediënten zijn samen veilig in de zeep. Na het maken van de zeep wordt de zeep gesneden en kijken we of alles er uit ziet zoals verwacht. Na een paar dagen volgt de tweede test, de zogenaamde zapp-test. Een klein stukje zeep wordt hierbij tegen de tong gehouden. Als alles goed is smaakt dit naar zeep. Mocht er, bijvoorbeeld door een afweegfout, toch nog sodium hydroxide in de zeep zitten dan wordt dit onmiddellijk duidelijk door een zapp-gevoel, zoals het voelt wanneer je een elastiekje tegen je tong laat knappen. Als de zeep voor deze test geslaagd is dan is hij in principe veilig voor gebruik. Voor de zekerheid springen we zelf nog met een zeepje uit elke batch onder de douche…en als dat geen rare rode plekken of ander ongemak oplevert is de zeep volledig getest, en klaar om zijn weg naar jouw douche of bad te vinden!

Is de zeep van Natuurlijk4Dogs op allergieën getest?

Al onze geuren zijn op allergieën getest, op dat gebied kunnen we je van informatie voorzien. Verder zijn onze zepen niet op allergieën getest. Mocht je vragen hebben of ergens over twijfelen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe lang kan ik de zeep van Natuurlijk4Dogs bewaren?

Bij iedere zeep vermelden wij een “best before” datum. Dit is de houdbaarheidsdatum van de kortst houdbare olie of vet die in de zeep verwerkt is. Over het algemeen zal de zeep echter een stuk langer dan deze datum houdbaar zijn. Lichte verkleuringen in de loop van de tijd, evenals een verlies van geur zijn normaal. Raar gekleurde vlekken en een sterke ranse geur zijn tekenen dat de zeep niet goed meer is. Mocht dit heel snel nadat je de zeep gekocht hebt al optreden laat het dan even weten, dan krijg je natuurlijk gewoon een nieuwe! Daarentegen mijn mening is dat de zeep/shampoo net als goede wijn is hou ouder hoe beter.